begrippenlijst

begrippenlijst


Beauty Centra

Oog Laseren

Plastische Chirurgie Lening

 
 
 
 
 
 
  • Begrippen & Terminologie
Hieronder geven wij u een korte omschrijving en uitleg van begrippen, uitdrukkingen en medische termen van en over plastische chirurgie. Uitgebreidere informatie en verdere deskundige uitleg kunt u vinden op de website van de klinieken en plastische chirurgen.

Wij wijzen u er op dat de behandelende chirurg de enige is die u deskundig kan informeren over uw persoonlijke wensen van een behandeling.


Begripsomschrijvingen staan op alfabetische volgorde:

Acne
Abnormale verhoorning van de uitmondingen van de talgklieren waardoor deze afgesloten worden, wat aanleiding kan zijn tot ontstekingen en het ontstaan van puisten.

Algehele verdoving
Narcose, kunstmatige slaap met gevoelloosheid.

Aquamid
Aquamid is een volledig doorzichtige gel, bestaande uit 97,5% water en 2,5% polyacrylamide. Behandeling fronsrimpels, diepe neuslippenplooi, afhangende mondhoeken, etc.

Artcoll
Artecoll is een injecteerbaar collageen waaraan kleine ronde acrylaatdeeltjes (PMMA) zijn toegevoegd. De resultaten met Artecoll bij rimpelbehandeling zijn in principe definitief.

BIG register
De Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg, de Wet BIG, regelt de zorgverlening door beroepsbeoefenaren. Alleen wie in het register is ingeschreven, mag de door de wet beschermde titel voeren. De deskundigheid van de geregistreerde beroepsbeoefenaren is hiermee voor iedereen herkenbaar. Zie: www.bigregister.nl

Borstimplantaat
Borstprothese gevuld met siliconen of zoutwateroplossing.

Botox
Botuline Toxine. Botox is een injectievloeistof, die overactiviteit van spieren vermindert.

Canule
Dunne zuigbuisjes voor afzuiging van overtollig vet.

Cellulitis
Zwelling van het onderhuidse bindweefsel waardoor de huid bobbelig wordt. Sinaasappelhuid.

Compressievest
B.H. voor na de operatie.

Couperose
Couperose is een aandoening waarbij er een overmatige aanwezigheid is van fijne onderhuidse bloedvaatjes in het gezicht, voornamelijk ter hoogte van de wangen. Men klaagt dan over een blos op de wangen maar ook warmte opwellingen komen vaak voor. Bij temperatuursverschillen is er een toename van de klachten en de hinder kan toenmen bij stress. Alcoholische dranken en koffie verwijden de bloedvaten.

Endermologie
Endermologie is een behandelingsmethode van huid, onderhuid en onderhuids bindweefsel, waarbij een apparaat wordt gebruikt dat de huid omhoog zuigt en op- en afrolt. De behandeldoelen zijn o.a. sinaasappelhuid (cellulite), vetophopingen die "vast" zitten en de voor- en nabehandeling bij vetafzuiging.

Implantaat
Lichaamsvreemd element dat in het menselijk lichaam (chirurgisch) ingebracht wordt.

Isolagen Beauty Storage
De chirurg neemt enkele millimeters huid weg achter het oor (daar is de huid nog het jongst). De beste fibroblasten worden vermenigvuldigd tot miljoenen cellen, welke direct gebruikt kunnen worden of welke ingevroren kunnen worden voor later gebruik.

Labia minore
Binnenste schaamlippen.

Liposculpture
Lipos (vet), sculpture (plastische vorm van een oppervlakte) Contourverbetering.

Liposuctie
Lipos (vet) + suctie (suction/zuigen) Vetafzuiging.

Maagballon
De maagballon is een niet-chirurgische ingreep voor de behandeling van zwaarlijvigheid. Het hebben van een maagballon wordt gekoppeld aan een speciaal begeleidingsprogramma zodat het gewicht stabiel blijft na de verwijdering van de ballon. De maagballon wordt endoscopisch geplaatst en vervolgens gevuld met fysiologisch water, zodat deze gedeeltelijk de maag vult en waardoor men al snel een verzadigd gevoel krijgt. Op het einde van de behandeling wordt de ballon lek geprikt en ook op endoscopische wijze verwijderd.

Microdermabrasie
Met ultrafijne kristallen wordt de huid 'gezandstraald'; een dun laagje van de opperhuid wordt verwijderd, waardoor er een compleet vernieuwd velletje tevoorschijn komt. Daardoor wordt collageen aangemaakt, wat weer zorgt voor een stralende huid. Oneffenheden en rimpels vervagen.

MSRC
Medisch Specialisten Registratie Commissie.

Narcose
Algehele verdoving.

NVPC
Nederlandse Vereniging Plastische Chirurgie.

Otoplastiek
Oto (oor) plastiek (plastisch).

RBSPC
Royal Belgium Society for Plastic Surgery

Roesje
Lichte verdoving.

Sculpture
Plastische vorm van een oppervlakte.

Sedatie
Een zeer lichte dosis van een slaapmiddel.

Siliconenolie
PMS Opvulmiddel.

Submammair
Borstklier.

Submusculair
Borstspier.

Tumescent
Vloeistof die gebruikt wordt om het overtollig vetcellen af te zuigen.

Varicosis
Spataderen.

WKCZ
Wet Klachtrecht Cliƫnten Zorgrecht

ZKN
Zelfstandige Klinieken Nederland